Tuesday, May 21, 2019

28 типични SEO грешки, които се допускат



Почти всеки собственик на сайта се опитва да го популяризира самостоятелно. Не е толкова трудно, ако изберете правилната стратегия и избегнете грешките. По-долу ще намерите списък с типични SEO грешки, които намаляват ефективността на популяризирането на ресурсите.



Грешки при създаването на съдържание
1. Дублиране на съдържание. Това обикновено се дължи на техническите характеристики на CMS. Например, едно и също съдържание може да се появи на страницата за публикуване, категорията и страниците с етикети. Този проблем, който може да се разреши  чрез канонизиране на URL адреса и забрана на индексирането на секциите за услуги на сайта, но е един от често срещаните.

2. Кражба на съдържание. Ако добавяте крадено съдържание, то е въпрос на време да бъдете наказани от търсещите машини. Често потребители се изкушават, но добрите SEO експерти знаят, че не бива да се действа по този начин.

3. Публикуването на некачествено съдържание. Ако разчитате на уникалността на публикациите на други хора, създавате съдържание без добавена стойност, предлагате неподходящи материали на аудиторията, това несъмнено се отразява негативно на показателите на Вашият сайт.

4. Повторна оптимизация на съдържанието. Справянето с текстове с ключови думи заплашва вашия ресурс със санкции.

5. Игнориране на различни видове съдържание. Потребителите и търсачките са добре дошли на сайтове, пълни с добри текстове, уникални и висококачествени изображения, инфографика, видео инфографика и други видове съдържание. Важно е, ако ползвате подобни ресурси, да ги цитирате.

6. Непрочитаемост на съдържанието. Ако потребителите, влизайки във Вашият сайт напуснат веднага, то това във времето ще се отрази. Това означава, че сайтът не е привлекателен за потребителите и следователно ще бъде декласиран от предните позиции.

7. Прекомерна употреба на ключови думи. Ако специално използвате една и съща "ключова дума" на всяка страница от сайта, очаквайте санкции.

8. Създаване на различни страници с близки по смисъла на основните ключови думи. Потребителите, които въвеждат в полето за търсене „покупка PVC прозорци” и „поръчка на PVC прозорци” имат същите намерения. Те не се нуждаят от различни целеви страници.

9. Нередовна актуализация на уебсайта. Ако не публикувате нови полезни материали за аудиторията, значимостта на вашия ресурс пада ежедневно. Търсачките вземат това предвид.
10. Манипулации на страниците. Например, блогърите често се опитват да оптимизират страниците на категориите: да купуват връзки към тях, да създават SEO текст. Търсачките разглеждат това като манипулация, тъй като в повечето случаи страниците с категории не са интересни за потребителите.

11. Липса на метаданни: заглавие, описание, ключови думи, роботи. Те са необходими както за хората, така и за  търсещите роботи.

12. Липса на адаптация за мобилния трафик. Често сме писали за този проблем, тук не е мястото да го разискваме в детайли.

13. Ниска скорост на зареждане. Собствениците на стационарни и мобилни компютри обичат, когато ресурсът се зарежда бързо. Ако сайтът ви е бавен, то това е гаранция за слаби позиции.

14. Липсата на атрибут alt в етикета img. Текстовото описание улеснява индексирането на изображения и е важен.

15. Фокусиране върху високочестотни ключови думи. Днес е по-ефективно да се работи с голямо семантично ядро.

16. Липса на удобна за потребителя страница за грешки. Публикувайте на стр. 404 предложение за връщане към главната страница, както и формуляр  за обратна връзка и търсачка.

17. Недостатъчно внимание към създаването на съдържание и прекалено внимание към техническата SEO. По-добре е да създавате и публикувате нови статии, отколкото безкрайно да се натрапвате в кода, да инсталирате ненужни приставки.

18. Създаване на сайт във Flash без HTML версията. Този подход няма да е привлекателен за мобилните потребители и търсещите роботи, което автоматично означава, че трябва да го избягвате

19. Липса на оптимизация за локално търсене. Това се отнася предимно за сайтовете на организациите, работещи офлайн.

20. Използване на твърде „тежки“ изображения. Снимките с висока резолюция изглеждат страхотно на настолните компютри. Въпреки това, мобилните потребители няма да бъдат щастливи. Недоволни ще останат и посетители, които нямат достъп до високоскоростен интернет.
21. Използване на splash страници. Те не се нуждаят от потребители, така че търсачките не ги харесват.

Грешки при изграждането на връзки - LINK BUILDING

22. Закупуване на връзки от  борси. Това е един от най-надеждните начини за получаване на санкции в търсачките.

23. Автоматично или ръчно регистриране на сайта в директории. Търсачките смятат, че появата на десетки препратки от директории е знак за манипулация.

24. Автоматично или ръчно публикуване на форуми за получаване на връзки. Този метод за изграждане на връзки безнадеждно остарял.

25. Коментирайки до-следващите блогове. Ако оставите няколко коментара на различни сайтове, нищо ужасно няма да се случи. Въпреки това не можете да разчитате на повишаване на доверието в сайта си. Ако оставите стотици коментари в стила на "автор w-seo", вашият сайт може да получи санкции.

26. Линкове в долния колонтитул. Ако разработвате уебсайтове, предоставяте услуги за интернет маркетинг, вашите партньори често ще се обръщат към вас. Търсачките обикновено се позовават на такива връзки. Ако продавате авточасти или пишете за финанси, появата на голям брой връзки от долен колонтитул към сайта ви изглежда подозрително. Ако връзките от долните колонтитули не са затворени с атрибута nofollow и имат котви с ключови думи, можете да получите санкции.
27. Прекомерна употреба на линкове, към даден URL (най - често към началната страница). Това е голяма грешка и предлагаме да разнообразявате линк билдинг частта, линквайки и началната страница, но и вътрешни такива.
28. Линкове от различни държави. Например, ако сайтът Ви е насочен за България, за българската публика, то е съвсем логично обратните връзки, цитиранията да са също от България. Ако получавате линкове от Русия, Румъния и други държави, като линковете са предимно от други държави, то това може да доведе до наказания.

Ако статията Ви се е сторила интересна, прочетете и тази: ТОП 5 SEO грешки, които БЪЛГАРСКИТЕ SEO експерти допускат

0 comments:

Post a Comment