Friday, January 7, 2022

4 SEO тенденции, актуални за настоящата 2022 година
4 SEO тенденции, актуални за настоящата 2022 година

1. Позициите с нулево кликване продължават да растат

Zero-click е бърз отговор в резултатите от търсенето с Google, който можете да получите, без да посещавате конкретен сайт.

Между 2014 и 2019 г. броят на заявките за търсене с нулева позиция се е увеличил от 43,9% на 49%.

Не е за чудене, има си обяснение. Google все повече отговаря на заявки за търсене в SERP и няма нужда да щраквате, когато резултатът вече е в него.

Много е интересно, когато в дадена статия сте ползвали „съдържание на статията“ и Гугъл, когато визуализира самото съдържание, то кликайки, Ви отвежда в тази част, която Ви касае. Но тук вече не говорим за Zero-Click.

В бъдеще броят на заявките с нулево щракване ще продължи да расте, тъй като алгоритмите на Google се подобряват, за да получат  потребителите бърз отговор, при отправяне на заявки към търсачките.

Какво можем да направим по този въпрос, за да оптимизираме сайтовете си и да ги подготвим за Zero-Click?

Няма да можете да повлияете на броя на търсенията с нулево щракване, но трябва да ги имате предвид, когато избирате ключови думи. Ако избирате ключова дума за оптимизация и мета тагове и повечето от вашите заявки не получават кликвания, може би си струва да я изоставите. Например, ако проверим разпределението на кликванията за заявката „Какво прави SEO“ в Keywords Explorer на Ahrefs, ще видим, че 71% от заявките не водят до щракване.

Това вероятно е защото Google дава отговора в самия въпрос директно в SERP.

Сега нека разгледаме заявката „SEO Съвети“, където само 26% от заявките не получават кликвания.

В този случай, дори ако Google се опита да даде отговор при търсене, повечето потребители вероятно ще отидат на сайта, защото се нуждаят от повече информация и примери, които могат да бъдат приложени на практика.

Оказва се, че фокусирането върху първата ключова дума е безсмислено?

Не. Нулевото щракване не е нулев шанс. Има и предимства да се показва в резултатите от търсенето, например:

 1. Известността на марката се увеличава. Тъй като вашият домейн и фавиконата се показват в търсенето.
 2. Възприятието за марката се подобрява. Ако потребителите намерят отговора на въпрос на вашия сайт, търсачките може да намерят уеб ресурса за полезен.
 3. Достигнете до повече потребители. Не всичко зависи от трафика. Ако имате сайт с нестопанска цел или хоби, големият обхват е добър показател за ефективността на SEO.

2. Гласовото търсене набира популярност

Позволете ни да започнем с шеговитото:

 • Гласовото търсене набира популярност – наша публикация от 2018 година.
 • Акцентът през 2019 ще бъде върху гласовото търсене – източник, w-seo.com.
 • 2020 – уеб издателите да подготвят сайтовете си за гласово търсене.
 • 2021 – Подгответе сайтовете си за гласово търсене, тъй като хората започват масово да ползват тази възможност.

Та в този ред на мисли, 2022 година също ще е година на гласовото търсене. И сега, шегата настрана, знаете ли, че в страни, като САЩ, Великобритания, Канада, хората ги мързи. Мързи ги да пишат. Все по-голям мързел предстои :), с други думи, живот и здраве, 2023 година също ще  добавим: Гласовото търсене е много важно за настоящата година.

През 2019 г. Adobe установи, че 48% от потребителите използват глас за търсене в мрежата.

Най-вероятно броят на такива потребители сега е по-голям и до 2022 г. броят на „умните“ високоговорители в домовете в САЩ ще достигне 55%, следователно популярността на гласовото търсене само ще се увеличава.

Популярността на гласовото търсене е отчасти причината Google да инвестира в технологиите RankBrain, BERT и Knowledge Grap. Основните функции на тези технологии са:

 1. RankBrain и BERT ви помагат да разберете по-добре значението на заявката за търсене.
 2. Графиката на знанието ви помага да разберете връзката между неща като хора, места и неща.

Какво можем да направим по този въпрос, за да оптимизираме сайтовете си и да ги подготвим за гласово търсене?

Докато технологиите RankBrain, BERT и Knowledge Graph движат напредъка на гласовото търсене, няма начин да го „оптимизирате“ директно за тях.

Но има няколко начина да оптимизирате гласовото си търсене:

 1. Регистрирайте се в Google My Business. Отговорите на въпроси, свързани с вашия бизнес (като карта на местоположението и работно време), обикновено се вземат от там.
 2. Уверете се, че страницата ви се зарежда бързо. Резултатите от гласовото търсене се зареждат по-бързо средно с 52%. Въпреки че това са само корелационни данни, известно е, че скоростта на зареждане на страницата влияе върху класирането при органично търсене.
 3. Набавете повече линкове, т.е. обърнете внимание на линк билдинга.  Те също така помагат при класирането, така че Google ще е по-вероятно да показва резултати от гласово търсене от високо класирани страници.
 4. Добавете микро-маркиране. Това е важно за оптимизиране на определен тип съдържание, като страници с рецепти.
 5. Бъдете кратки. Средната гласова заявка се състои от 29 думи. Отново, това са данни за корелация, но кой иска гласов асистент да отговаря с романтика?
 6. Отговорете на въпросите, които хората задават. Google няма да може да класира страницата ви, ако не отговаря на потребителски заявки.

3. Следвайте положително потребителско изживяване

Google се стреми да класира съдържание, което има положително потребителско изживяване. Това е посочено на тяхната страница за това как работи търсенето.

Google вече използва следните показатели за измерване: HTTPS, мобилна използваемост, натрапчиви реклами, основни уеб показатели.

Какво да направим за по-добро потребителско изживяване на посетителите?

Google ще измерва три показателя, за да определи дали страницата ви преминава теста за основни уеб показатели:

 • (LCP). Скоростта на зареждане на най-голямото съдържание на страницата. LCP трябва да бъде 2,5 секунди или по-малко.
 • Първо закъснение на входа (FID). Времето от момента на отваряне на страницата до първото взаимодействие на потребителя с нея трябва да бъде 100 m/s или по-малко.
 • Кумулативно изместване на оформлението (CLS). Колко се измества оформлението. CLS трябва да бъде 0,1 или по-малко.

Използвайте инструмента Pagespeed Insights, за да проверите тези показатели.

За да видите всички страници на вашия сайт, които се нуждаят от подобрение, използвайте отчета за основните показатели в мрежата в Google Search Console.

Ако някоя от страниците ви не е преминала оценката на Core Web Vitals, намерете ръководство за подобрение или се свържете с разработчика на вашия сайт.

4. Версията за мобилни устройства трябва да е лесна за използване

Google направи наличността на сайт за мобилни устройства официален фактор за класиране през 2015 г., а през 2019 г. премина към индексиране на нови уеб сайтове на принципа на първо място за мобилни устройства.

Google разглежда индексирането на първо място за мобилни устройства като „използване на мобилната версия на съдържанието за индексиране и класиране“. В момента (публикация от 7 януари 2022 година) 70% от сайтовете вече са преминали към индексиране на първо място за мобилни устройства и Google планираше да превключи останалите уеб ресурси до март 2021 г.

Какво да направим за оптимизиране на мобилната версия на сайтовете?

Проверете дали Google е превключил сайта ви на мобилно индексиране. Това може да стане в Google Search Console. Просто отидете на Настройки -> Робот за търсене.

Ако видите „Google Smartphone“ (Googlebot за смартфони, включен на 1 септември 2019 г.), това означава, че Google вече е сменил вашия сайт.

Ако преходът все още не се е случил, уверете се, че сте готови за него.

Обикновено, ако вашият сайт е с отзивчив дизайн, не е необходимо да правите нищо друго. Въпреки това, ако имате m-dot или сложен сайт, уверете се, че няма значителни разлики между вашия настолен и мобилен сайт. За да направите това, тествайте го за показване на настолни компютри с помощта на Site Audit в Ahrefs Webmaster Tools и след това на мобилни устройства. Всички разлики ще бъдат маркирани като „Промени“.

Трябва също да проверите robots.txt, скоростта на зареждане на страницата, галетата и свързването.


Вероятно се интересувате и от други тенденции? Ако това е така, вижте тази статия:  

8 актуални SEO тенденции през 2022 година

Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

0 comments:

Post a Comment