Tuesday, December 21, 2021

SEO оптимизация на OpenCart онлайн магазин

Оптимизация на OpenCart – Стъпка по стъпка

Продажбата на стоки и услуги в Интернет без средства за популяризация е невъзможна. За да  изведете сайт на челни позиции в Google, е необходимо да извършите сложна работа, в съответствие с всички правила на търсачките, за да не попаднете под филтрите и да направите сайта подходящ за заявките на потребителите .

Всички тези действия са свързани с факта, че всеки ден в Интернет се появяват хиляди нови сайтове, което автоматично означава, че конкуренцията расте  във всеки един момент. Google и Bing може да не видят новия сайт, да не го „обхождат“ и да не го добавят към резултатите от търсенето. Оптимизацията прави уеб ресурса ефективен и повишава интереса към него. Няколко прости стъпки ще позволят на роботите да четат правилно даден сайт, да го покажат адекватно в търсачките и да го покажат на клиентите.

Семантично ядро ​​и оптимални ключови думиОрганичното търсене е най-ефективното средство за популяризиране. Неговата основа е семантичното ядро. За компилация се използват кратки фрази, които задават темата и позволяват на търсачките да отговорят на въпроса: „какво предлага или какво прави сайтът, каква полезна информация предлага”. Това е така наречената рамка или архитектура, вие определяте коя страница ще съдържа информация, полезна за аудиторията за конкретна заявка.

Най-простият алгоритъм на действия за правилно разпределение:

 1. Решете каква информация ще се излъчва. Определете целевата аудитория, интересите, какво могат да търсят в интернет по тази тема.
 2. Въз основа на резултатите от анализа създайте карта, където всяка категория ще отговаря на изискванията на потенциалните купувачи. Направете ориентировъчен списък.
 3. Определете какви въпроси ще задават потребителите на Bing и Google, изберете ключови фрази с висока, средна и ниска честота. Компетентно ги разпределете между частите на уеб ресурса. Например, ако ключът е „SEO оптимизация“, тогава цялото съдържание трябва да бъде посветено на тази конкретна тема.

Ако по-рано роботите дадоха предпочитание на раздели, „покрити“ с ключови думи, дори в ущърб на полезността, сега вниманието се обръща на информационното съдържание. Ето защо трябва да използвате много внимателно инструменти за семантика, предлагайки жива и полезна информация.

Резултатът от създаването на семантично ядро ​​трябва да бъде списък с ключови думи, които често се използват от аудиторията в тази категория стоки или услуги.

Клъстериране на ядрото

Процедурата е много важна и помага да се избегнат много проблеми:

 1. Спестяване на време. Ако онлайн магазинът е планиран да бъде малък, тогава SEO специалистът ще може да разбие основните заявки на групи след няколко дни. И ако семантиката е повече от 10 000, обработката може да отнеме месец, дори повече. Клъстерите ще свършат работата само за няколко дни.
 2. Отстраняване на грешки при оптимизация за различни видове. Класификаторите на Bing и Google започнаха да третират стриктно подобни позиции. Например „новина“ е информационна теза, за нея е необходима съответна статия. И ако това е търговска оферта с добавяне на „промоция“, тогава конкурентите в търсенето вече няма да бъдат с различни рецензии и „полезни съвети за красота“, а ТОП онлайн магазини. За такива е необходима продажба на съдържание.

Невъзможно е да се популяризират два различни типа ключови думи в един раздел. В резултат на това се оказва, че класификаторът ще подчертае една от преобладаващите ключови думи и ще им даде преоритет, а  останалите няма да участват и още повече няма да могат да издигнат уебсайта до ТОП-10.

При правилно групиране повече от половината от семантичното ядро ​​лесно попада в ТОП, а при липсата му дори 20% не излизат, ако говорим за ефективност в числа.

Тази процедура не е трудна за изпълнение. Достатъчно е да използвате Wordstat, където да събирате семантиката и да я зареждате в Excel. В една колона – фрази, във втората – честота. След това вземаме първия високочестотен ключ и свързваме всички останали към него. Ще изглежда така: „купете сенки за очи“ + „Avon“ + „евтино“ + „в Москва“. След това събираме група от подобни заявки и ги разпределяме според контекста за всеки раздел.

Комплексна SEO оптимизация


За тези, които не искат да губят допълнително време, ще бъде по-лесно да използват предоставянето на тази услуга. Възлагането на задачи на професионални изпълнителни директори ще ви помогне да избегнете загуба на време и усилия. Наистина, за компетентното провеждане на всички събития се нуждаете от опит и познания в областта на най-новите изисквания на търсачките.

Цялостната SEO оптимизация включва:

 • подбор на семантика;
 • разпределение на ключови думи в групи за всеки раздел;
 • писане на мета тагове;
 • създаване на правилното съдържание, съответстващо на вида на заявките;
 • писане на статии с правилна структура, която се оценява от търсачките, но и са в полза на читателите;
 • свързване на страници и тяхната логическа структура.

В резултат на това се получава напълно оптимизиран уеб ресурс, който се сканира добре и попада в ТОП-10 на Гугъл. Това е резултат от добрата работа, така че при избора на SEO експерт или фирма се доверете на изпитаните във времето и ревизирани майстори. Само те ще могат да изведат вашата платформа в челните редици на търсачките, да увеличат импресиите и рентабилността десетки, че дори стотици пъти.

Одит на сайт

Ако всичко е направено правилно, тогава благодарение на органичното търсене няма да са необходими допълнителни рекламни кампании, потребителите лесно ще намерят интернет ресурс в резултатите от търсенето в Google или Bing, приложенията и рентабилността ще започнат да растат. И ако не? В този случай е необходимо да се извърши одит, който дава възможност да се открият грешки в работата и оптимизацията.

Интегрираната система позволява:

 • намират се грешки в съдържанието и семантиката;
 • добри  URL адреси;
 • бързина на работа и реакция на страницата;
 • коректност на всички HTTP / HTTPS протоколи ”
 • индексиране (сканиране на PS);
 • отговорите на сървъра и неговата производителност.

Всички тези фактори влияят  на това как роботите разпознават интернет услугата на OpenCart, като информативна и полезна, което означава, че ще увеличат показването й на първите редове за търсене. Ако някой от тях изостава, особено реакцията и скоростта на сървъра, тогава ресурсът ще пада все по-ниско в рейтинга. Проблемът може да възникне на различни етапи от съществуването на сайта, а не само при стартирането му. Следователно, ако броят на посещенията и приложенията на съществуващия уеб ресурс намалее, тогава трябва да се извърши цялостен одит.

Настройка на SEF URL

В българската версия тази концепция звучи като удобна за четене от човека връзка. Тоест в системата OpenCart всяка нова страница, с изключение на основната, ще има странен набор от знаци: въпросителни, тирета, числа и букви. Невъзможно е да се разбере за какъв продукт или раздел ще се говори, ако URL адресите не са SEF (Search Engine Friendly). За да може човек да погледне URL адреса, за да разбере, че има нужда от него, той трябва да конфигурира функцията. Търсачките също имат положително отношение към разбираемите обозначения и индексират уеб сайта с голямо усърдие.

Поредица от последователни стъпки ще ви помогнат да създадете SEF URL.

 1. Преобразуване на htaccess.txt в .htaccess, където няма да има разширение. За това можете да използвате FTP клиент. Там задайте правата на CHMOD на поне 644 и извършете преобразуването.
 2. Внедрявайки стандартните функции на OpenCart, ние изпълняваме проста верига: Настройки — Система — Магазин — Сървър— „Активиране на CNC“. След това трябва да изберете „Да“ и да запазите направените промени.

След извършване на подобни действия URL адресът вече няма да се състои от неправилни алгебрични формули, а ще изглежда като заглавието на страницата, изписано с латински букви, разделени с кратко тире.

Sitemap.xml – карта на сайта

Sitemap  – „Карта на сайта“ – опростява и ускорява навлизането на ресурса в ТОП-резултатите. За роботите е много по-лесно да сканират един файл, в който ще бъдат отразени всички елементи, отколкото да сканират цялото съдържание поотделно. Трябва само да добавите страници, които трябва да бъдат индексирани, лични акаунти, кошници и други не трябва да се включват във файла. Не трябва да има динамични реферални връзки, филтри, настройки и други неща, които не са свързани със заявките на аудиторията.

Този елемент ще бъде жизненоважен за:

 • сайтове, използващи голям брой Flash или JavaScript технологии;
 • многострани;
 • ако има секции и други елементи, които не са свързани помежду си в структурата;
 • елементи, които не могат да бъдат достигнати чрез навигация.

Sitemap не е необходима за едностранни страници и малки онлайн магазини, където човек отнема не повече от 2-3 щраквания от главната страница, за да поръча продукт. Във всички останали случаи е необходимо да конфигурирате този инструмент в OpenCart.

Конструкторът вече има вграден модул на Google Sitemap. Но когато работите с него, имайте предвид, че ако имате повече от 10 000 страници, обработката ще бъде много дълга. И вторият, основният – Bing Webmaster се съпротивлява и не разпознава изображението: маркери на изображението, така че индексирането е неуспешно. В този случай трябва да направите две отделни карти за всяка от търсачките.

След това трябва да регистрирате резултатите, получени в robots.txt и панела на уеб администратора. Във втория случай го настройваме според алгоритъма: Инструменти – Анализ на „Карта на сайта“ – в прозореца, който се отваря, изберете „файла“ и вмъкнете там окончателната формула, генерирана от модула.

В текстов документ препратката към карта трябва да изглежда така:

Карта на сайта: https://site.bg/index.php?route=feed/google_sitemap

Търсачките вече ще се възползват от едно местоположение на информация, за да обхождат сайт, да оценяват съдържанието и да произвеждат добри резултати от индексиране.

Използване на robots.txt

Този документ е необходим като навигация, която се създава по определени правила и определя поведението на роботите при сканиране на даден ресурс. С негова помощ можете да затворите някои раздели от индексиране или обратно, да ги посочите, да улесните процеса, като посочите местоположението на Sitemap.

Като се има предвид факта, че този документ е съставен само с инструментите на уеб администраторите, използвайки UTF-8 кодиране без BOOM и специализирани команди, не трябва да се опитвате да го създадете сами. Има няколко автоматизирани генератора, които могат да генерират robots.txt с най-малко грешки.

След като програмите генерират файла, той ще трябва да бъде проверен за работоспособност. За да направите това, използвайте една от следните услуги:1. Seochat.
2. Technicalseo.
3. Lxrmarketplace.
4. Visiospark.
5. Duplichecker.

Ако не бъдат открити проблеми, можете да го добавите да работи в настройките на OpenCart. Ако бъдат открити грешки, опитайте да създадете файла отново или ръчно коригирайте дефектите.

Популярни бутони за социални медии

За да привлечете нови аудитории, можете да добавите бутони „споделяне“ към повечето социални мрежи в лентата на сайта. Споделянето на съдържание със съмишленици и приятели с помощта на автоматизирана система, а не ръчно, е много удобно. И в повечето случаи съдържанието се изпраща на заинтересовани потребители, така че ви позволява да привличате горещи потенциални клиенти.

Share This 2.0 се използва за добавяне на бутони. От всички налични социални мрежи можете да персонализирате свой собствен панел: показване на определени страници, определен ред, номер и местоположение.

Микроданни

Много полезен SEO модул, който позволява на търсачките да получат повече информация за съдържанието и посоката на сайта, следователно индексирането и издаването се подобряват. Представлява тагове или техните атрибути, които маркират данни за роботи, например показване на рейтинг, цена, рецензии и т.н. Например, онлайн магазинът предлага продукти на Avon. Дъщерните дружества ще го видят само като дума, а микро данните ще им дадат ясна представа, че се предлага популярен марков продукт с добри отзиви и цена.

Микро маркирането е стандартно, вградено във функционалността на OpenCart. Там можете да персонализирате основните критерии за показване. За пълно покритие на продукта можете да търсите в Интернет отделни шаблони според необходимите параметри.

Проблем с пренасочването

Функцията за пренасочване запазва най-добрите резултати при промяна на URL адреса. Може да се наложи в случай на преход от една платформа към друга. Тогава дори да преместите сайта в друг домейн, ще запазите позициите си, не е нужно да започвате всичко отначало. Пренасочванията правят лесно, бързо и приятно персонализирането на преходи. За да направите това, можете да използвате модула „Redirect Manager“, който ви позволява да:

 • предотвратяване на загуба на трафик;
 • конфигуриране на автоматичен преход от стари URL към нови;
 • генериране на карта за пренасочване;
 • бързо разтоварване на списъка със страници за настройки;
 • във възможно най-кратък срок коригирайте съответствието между връзките, които са били използвани по-рано и сега.

Основните проблеми могат да възникнат, когато е инсталиран агент за кеширане като boost. Също така, след пренасочването е необходимо да се извърши одит за грешки. Функционалността на модула не е перфектна и често генерира изходен код неправилно, което води до сривове и дори спира да работи.

W3C валидатор

Езикът Html се използва за маркиране, той има свои ясни правила за синтаксис. Валидно само ако няма неточности. Валидаторът ви позволява да проверите изходния код и да преформатирате съдържанието за всички правила за калиграфия на Html.

Евентуално неправилно кодиране затруднява индексирането и понякога води до пълно намаляване на резултатите от търсенето и може да съсипе цялото похарчено SEO, пари, време и усилия. Следователно, за да избегнете проблеми, можете да използвате вградения модул OpenCart W3C. След известно време на проверка, той ще изведе ред по ред всички „мръсни“ места в изходния код, които трябва да бъдат коригирани, така че класирането да се извърши бързо, а самият ресурс да се счита за валиден.

Скорост на зареждане

Много важен показател, който е един от първите критерии, които се оценяват от роботите. Повишеното внимание се дължи на факта, че повечето хора сърфират от мобилни устройства, което означава, че сайтовете трябва да отговарят на тези изисквания, бързо да показват страниците и да са лесни за преглед от телефони и таблети.

Google Page Speed ​​Insights е добър за тестване на скоростта. Въз основа на резултатите ресурсът ще получи зелена, жълта или червена зона. Последните два резултата ще бъдат далеч от идеалните и ще изискват по-бърз отговор, за да се увеличат резултатите от търсенето.

Има няколко начина да направите уебсайт състезателна кола в Интернет:

 1. Изображения. Те са тези, които често забавят зареждането, така че трябва да бъдат преобразувани в „бързи“ формати: JPEG 2000, JPEG XR и WebP. Например библиотеката Imagick ще ви позволи да пренесете изображения в WebP за възможно най-кратко време и ще опрости тяхното зареждане.
 2. Благодарение на каскадния стилов лист, CSS може да бъде компресиран правилно.
 3. Свиване или включване на JavaScript библиотеки.
 4. Настройка на шрифтове.

Това са 4-те основни стълба на OpenCart, оптимизацията на скоростта на които ще помогне за адаптирането на скоростта към новите изисквания на роботите.

Адаптиране на мобилната версия

За правилна адаптация можете да използвате вградените модули на OpenCard. Въпреки това, след като работят, трябва внимателно да проверите за проблеми и да ги коригирате ръчно. В интернет има достатъчно шаблони на готови мобилни версии, в конструктора има стандартни, които в най-кратки срокове правят сайта удобен за гледане от мобилни устройства.

Освен това си струва да направите компресиране на изображения и мултимедийни файлове, което значително ще усложни изтеглянето и това ще разруши връзката с търсачките.

Вътрешно линкване

Един от най-важните инструменти за SEO оптимизация, който ви позволява бързо да анализирате всички страници, да разпределите статично тегло и да подобрите поведенческите фактори.

Има няколко важни правила, които трябва да следвате:

 • не забравяйте да добавите връзки към основните и важни раздели, за да увеличете максимално тяхната маса;
 • да не се допускат „лоши линкове“;
 • не се адаптирайте към онези елементи на сайта, които са затворени от роботи.

Правилно конфигурираното вътрешно свързване ще помогне както за подобряване на продължителността на престоя на потребителя, така и за съотношението на PS.

Използване на Google Business

Всеки търговски сайт, за да получава фрагменти, трябва да се регистрира в Google Business. Много е просто, но трябва да се направи в последния момент, когато ресурсът е проверен, всичките му грешки са елиминирани и отговаря на всички изисквания.

За да завършите процедурата, трябва да въведете данни за интернет ресурса и неговия собственик. След това ще бъде изпратен имейл с код за потвърждение, който завършва стъпките за регистрация. След това Google променя фрагментите и започва да индексира. Самата въведена информация може да се използва от роботи за търсене на геолокация и насочване.

Нека обобщим

OpenCart е сложен конструктор, който ви позволява не само да създавате дизайн и основни раздели без проблеми, но също така има мощни CMS настройки, които ви позволяват да извършите професионална оптимизация и да я изведете в ТОП-10 на резултатите при търсене, както в Google, така и в други търсачки (Bing, Yahoo и др.). Огромен брой вградени модули са достъпни за безплатно използване, други се отварят в PRO версията, но в сравнение с много други сайтове, те остават достъпни.

Оптимизирането на OpenCart сайтове може да се извърши самостоятелно, чрез автоматизирани модули или да се повери на професионалисти, които ще направят най-силното SEO до ключ, ще увеличат резултатите от търсенето и ще увеличат многократно рентабилността.

Снимки: W-SEO.com


Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

0 comments:

Post a Comment